Bygger för framtiden

”Det enda som saknades var fint folk. Då ville vi locka hit dem.”

”Jag har alltid varit helt klar över att jag ska stanna på gården, jag har aldrig velat göra något annat. Men det är klart, det fanns perioder i tonåren när det inte var speciellt lätt att stå för, det var liksom inte coolt att vara bonde då.”

Johan Ranbrandt berättar vidare om hur han alltid har älskat stället, men har klurat mycket på hur han skulle få det att gå ihop, hur det skulle funka med ett vardagsliv – och dessutom hitta en livskamrat som vill dela den vardagen med honom. Johan är också en stor friluftsmänniska – han älskar att vara ute och ägna sig åt massor med olika aktiviteter. Förutom att hålla lektioner och guida, skriver han också både böcker och artiklar i ämnet. Hans passion är att göra fjället mer tillgängligt och inte så mystiskt och läskigt.

”Vi ska ju leva här hela livet.”

”Jag önskar ju såklart att så många som möjligt fick upptäcka njutningen att vara ute i skog och mark, så jag tycker det är fint om man kan hjälpa till inspirera fler att våga sig ut och att de ska känna att de hittar en nivå där det funkar och de känner sig bekväma. Det behöver inte vara så svårt att bara ta sig ut, det är det jag vill förmedla.

Friluftslivet kom verkligen igång när han kom till Storulvån för att jobba säsong första gången. Han hade pysslat en del med det innan, men liksom bondelivet var det ganska klen cool-faktor på det under tonåren. Men på fjällstationen träffade han många likasinnade, många nåra vänner och dessutom Erika, som blev hans fru, och han stannade på Storulvån i sju år.

För cirka 10 år sedan tog Johan och hans syster Marie tillsammans över gården från sina föräldrar, som kände sig redo att lämna vidare till nästa generation.

”Jag visste tidigt att jag inte ville ha en mjölkgård med djur som mina föräldrar hade. Jag såg ju hur uppbundna de blev. Både syrran jag och min fru har ju tänkt en del på olika turismaktiviteter vi skulle kunna ha på gården, men vi går varsamt fram så att vi inte binder fast oss i något. Vi ska ju leva här resten av livet, så fokus är hela tiden på att skapa en vardag och ett liv som är både hållbart och härligt.”

Men hur ser då en drömdag ut i Johans liv, som är sån inbiten Jämtlandsälskare?

”Jo, men det var nog som i måndags: Syrran och jag var föräldralediga med barnen och stack till fjälls. Vi gick ut en tur, och på väg tillbaka börjar min dotter och hennes kusin spontant att springa stigen fram. Just fjäll-löpning är en av mina absoluta favoritaktiviteter, och lyckan i att se de här båda bara skutta fram, och helt spontant upptäcka njutningen i att springa över stock och sten, det var stort! Tänk att de ska få upptäcka det på samma sätt som jag gjorde. Det kändes riktigt fint!”

”För mig handlar det om att ha ett liv där minst en dag i veckan är helt passionsdriven.”