Om att inte vilja ha det enkelt

”Timmerhus är ju mer skapa än bygga, i min värld.”

Uppe på en höjd i Almåsa, lagom när vintersolen stryker rosa guld på snön, träffar vi Isak och hans hundar. Vi har fått upp ögonen för Isak och hans husbyggande, liksom flera tusen andra på Instagram, och vi är väldigt nyfikna vad det är som gör att vi alla är så fascinerade av hans jobb och bilderna han lägger upp.

”Jag har alltid tänkt att det mesta ordnar sig, bara man jobbar.”

I det stora lantköket hinner kaffet precis rinna igenom lagom till att våra fingrar har tinat lite för att kunna hålla koppen. Isak häller upp och ler åt oss frusna stackare och berättar att han brukar liksom inte frysa på det sättet. Han är en sån där människa som håller sig varm, bara han är i rörelse, knappt ens när det som idag är 25 grader kallt.
– Sisådär 5-10 grader kallt är perfekt för mig, då funkar jag som bäst. Han nickar ut mot hundgården där ett helt gäng ystra siberian huskies virvlar runt i snön. Det är som för hundarna, de liksom vaknar till när det blir lite kallare, ler han.

Isak är uppvuxen på olika platser i Stockholmsområdet, bland annat Ekerö och Färingsö.
– Det var en ganska liten tillvaro, vi var bara 12 elever i klassen. Jag började jobba som trettonåring, körde traktor och rensade ogräs och sånt. Jag har alltid tänkt att det är viktigt att jobba, att göra saker, berättar Isak. Sen var det lite tufft att i ett litet samhälle inte ha samma intressen som ”alla” andra. Jag ville hålla på med cykling, skidåkning och skateboard, men grabbarna i skolan höll bara på med fotboll och hockey.

Isak växte upp och pluggade till jägmästare på skogsbruksgymnasiet, och gick sedan vidare till att bli snickarlärling efter gymnasiet. Det blev folkhögskola i Lofoten,  skidåkning i Narvik, några vintrar i Björkliden och Riksgränsen och 2002 gick Isak en timmerhusutbildning i Rättvik, vilket skulle komma att vara början på kärleken till just timmerhus.

– Timmerhus är ju mer skapa än bygga, i min värld. Det är chansen att bygga nåt som består och som lever. De äldsta husen i Sverige är från 1100-talet och finns på Zorngården, det är jäkligt häftigt tycker jag. Jag är ingen stjärna på matte eller så, men just att fundera ut hur ett hus ska byggas är liksom en annan sak. Då kan min hjärna rita upp som färdiga CAD-ritningar, jag ser exakt framför mig hur det ska vara.

När Isak kom till Jämtland med sin familj så var det både skidåkningen och annat uteliv som lockade.

– Många av våra kompisar bodde redan här, och det jag gillar mest är att här är det ok att vara driven i sina intressen. Det finns liksom inte en mall som alla ska passa in i, utan alla kan gå loss och göra sin grej utan att bli ifrågasatt på det sättet som jag upplever att jag har blivit på andra ställen. Och det är inte för alla, den här livsstilen – långt ut på landsbygden med hundar och bistra årstider, så är det ju. Men jag gillar det verkligen, allt känns mer värt när det inte är serverat och enkelt hela tiden.

När vi träffar Isak är han mitt i en sjukskrivning som har lett till att hans företag, Åre Timmerhus, går omkull.

– Det är klart det känns tungt, suckar Isak. Jag har ju alltid tänkt att allt går att lösa bara man jobbar, men det är inte alla som tänker så. Det blev helt enkelt en kulturkrock mellan att vara entreprenör och vara anställd, vilket gjorde att jag jobbade mer och stressade mer för att få det att fungera. Till slut så orkade inte hjärtat mer.  Nu fokuserar jag på att göra det som jag vill för stunden, att inte fastna i långtidsplanering. Jag kommer att skapa lite utrymme för mig att göra sånt jag har lust med, och dessutom ha tid och ork för lite andra idéer, ler han lite klurigt.

Varför tror du att så många följer dig på Instagram?

– Jag har ett tydligt mål med mitt konto, och jag vill visa en väg tillbaka till riktiga genuina saker, att det går att göra saker ”på riktigt”. Jag tror det finns en strävan som människa i modern tid att vilja se något som överlever en själv. Tänk till exempel på Mobergs Utvandrarna, då byggde de ett helt hus med bara en yxa. Det är en kunskap som håller på att försvinna, och därför känns det meningsfullt för mig att hålla det levande. Sen är ju Instagram ett sätt att få bekräftelse på det jag gör på ett sätt som känns fantastiskt.

”Jag tror det finns en strävan som människa i modern tid att vilja se något som överlever en själv.