Alla kan göra något

”Den stora integrationseffekten får vi ju när vi möts, tillsammans.”

Integration är ett ord som ofta känns krångligt och svårgreppbart – vi hade heller ingen aning om hur en ska tänka om det. Så vi hängde på Hej Främling! på ders vintertur och träffade bland andra Fatema, som gjorde stort intryck på oss. Det ledde oss till att titta vidare på hur vi gör i Jämtland, och det visar sig att vi har starka gräsrotsinitiativ här. Vi pratade med Jonas Hagström som driver Jämtlands Musikskola och kören The Rockin’ Pots tillsammans med sin fru Rosmarie, och Hej Främling!s verksamhetsledare Emma Arnesson.

– För oss började det med att Emma Arnesson på Hej Främling! hörde av sig och undrade om vi kunde ta emot en praktikant, som vi tackade ja till. Då fick vi lära känna Edward från Uganda – vi hade ju aldrig ens pratat med en asylsökande förut. När vi hälsade på honom på flyktingförläggningen i Grytan fick vi se hur svårt liv de här människorna har, det är i princip bara äta och sova och vänta. Då ville vi göra något som kunde få dem att må bättre. Eftersom vi jobbar med musik och sång så föll det sig naturligt att starta en kör, dels för att det är något som alla kan vara med på oavsett ålder eller fysiska förutsättningar, och det finns forskning som visar att man blir gladare och friskare av att sjunga i kör.

”Alla kan vara med och sjunga.”

Kören samlas i Grytan varje vecka, och de sjunger framförallt låtar på svenska som en ingång till språket, och många av dessa låtar är Tomas Ledin-låtar.

– Ja, det blev ju otroligt häftigt när vi fick träffa Ledin på Storsjöyran och komma upp och sjunga på scenen med honom! Det hade jag nog aldrig trott skulle kunna hända, berättar Jonas och ler.

Kören har rest runt i Sverige och har uppträtt ibland annat Globen, en resa som ingen trodde ens fanns på kartan från början.

– Det handlar ju om små saker, att alla kan göra något. Det kan vara så enkelt som att le mot någon på stan, att kanske hjälpa någon i affären, att fråga om en person behöver hjälp. Alla såna positiva saker sprider sig. Det är samma i kören som välkomnar alla, både asylsökande och svenskar – folk träffas och umgås och lär känna varandra genom kören. Nätverksbyggande är lika viktigt i alla situationer, ibland kan det leda till boende, praktik eller kanske jobb. Många har fått vänner för livet. Det är ju människor det handlar om, människor av kött och blod som har förlorat allt. Hur skulle man själv vilja bli bemött om man var i samma situation?

I filmen får vi följa med Hej Främling! på vintertur. Hej Främling är en förening som bildades 2015 av Emma Arnesson och Sara Ottosson, med syftet att låta nyanlända och svenskar mötas i friluftsaktiviteter.

– För mig började det när jag läste i tidningarna om alla utmaningar som fanns med att hantera alla nyanlända som kommer. Jag hade sedan tidigare erfarenhet att arbeta med människor i utsatta situationer, och ville försöka hjälpa. Jag minns speciellt en händelse, det var en man som berättade hur det bästa som hade hänt honom var när han hade fått prova att åka längdskidor – då blev det så tydligt vad jag skulle göra. Vi kan göra skillnad i en annan människas liv bara genom att dela med av oss det som vi själva brinner för!

Hur har arbetet med Hej Främling! förändrat dig?

– Jag har ju alltid jobbat hälsofrämjande och med utsatta människor på olika sätt, och från början var jag ganska insnöad – gillade bara vissa aktiviteter och inte andra. Men i Hej Främling! funkar det inte så. Jag har fått prova på så många olika aktiviteter och i de mest skilda sammanhang, saker jag aldrig trodde att jag skulle kunna eller skulle våga eller ens skulle få chansen att göra! Det har gjort mig modigare och tryggare i min förmåga. Och – det har visat mig att det inte är aktiviteten som är viktig, utan det handlar om samvaron i det forumet. Att våga tillsammans, att lära sig saker tillsammans river barriärer och rädslor. Det är så otroligt givande att låta sig svepas med i ett sånt sammanhang!

Emma tänker en stund och fortsätter sedan:

– Det har också påverkat mig genom att jag aldrig har jobbat så nära människor förut. Det gör att jag får ett annat perspektiv på sitt eget liv och vet att saker kan ändras snabbt. Jag känner att jag är bättre på att uppskatta nuet och inte hela tiden titta framåt. Det är så mycket sorg och oro i vardagen, så alla ljusa stunder blir så mycket mer värdefulla, när vi får glädjas med varandra.

Vad skulle du ge för tips för den som vill engagera sig?

– Passa på att ta del av de sammanhangen som Hej Främling! är verksam i. Det är hälsofrämjande för alla människor, plus att det är ett forum vi lättare kan att se att vi kan berika varandras vardag utifrån våra erfarenheter, snarare än att var och en ska göra allt själv. Den stora integrationseffekten får vi ju när vi möts, tillsammans. Det är så otroligt givande och utvecklande för alla. De samtalen som jag kan ha med mina nyanlända vänner skulle jag aldrig kunna ha i ett annat forum. Integration i sitt allra mest grundläggande är inte svårare än ett hej eller ett leende! Det fina är att när vi gör det så försvinner främlingen, istället står där en vän.

Hej Främling på vintertur

Bildspel från Hej Främlings vintertur vid Storulvån i Jämtlandsfjällen vårvintern 2017.

”Det finns forskning som visar att man blir gladare och friskare av att sjunga i kör

Mer om Hej Främling & The Rockin Pots