Små förändringar kan leda till nåt stort

”Det går att välja ett annat liv”

När jag pratar med Louise så slår det mig att kvinnan är som en naturkraft. Idéerna och pratet liksom bara forsar ur henne – pratar snabbt och tänker snabbare. Det är härligt att lyssna på och lätt att ryckas med i, lite som en vårflod.

Louise akademiska karriär är baserad på innovationsforskning och att föreläsa kring förändringsprocesser, något som de flesta företag står inför med jämna mellanrum. I sitt arbete jobbar hon mycket med inkrementellt förändringsarbete, att jobba med gradvisa förbättringar i alla processer och led för att på sikt uppnå en större positiv effekt i företaget. Men hur kommer en dit?

”Det började egentligen med att jag sökte ett utbytesprogram i USA i Corporate Creativity, egentligen mest för att jag ville åka dit och åka skidor. Jag hade pluggat internationell ekonomi med fransk inriktning och visste väl inte riktigt vad jag skulle göra av det. Men programmet var riktigt bra och jag började tillsammans med läraren forska på innovation i Skandinavien. Det var väl egentligen där det började.”

Hon berättar vidare kring en uppväxt och ett vuxenliv som tagit henne många olika städer och länder, och hur hon träffade sin blivande man i Alperna. Redan där och då drömde de om ett annat liv, utanför kontorsbyggnader och ekorrhjul, ett liv med mer livsglädje och äventyr. Men det skulle ta ytterligare några år att verkligen hitta dit. Båda makarna gjorde karriär, det var många resdagar, och mitt i allt fanns ett, två, tre små barn med allt vad det innebär.

”När det var som mest intensivt så kunde jag och Thomas mötas i porten nere på gatan, han klev ur en taxi och jag klev i samma bil för att åka till nästa uppdrag. Det var en rätt slitsam vardag – vi hade svårt att ens hinna ses!”

2014 gjorde Louise en fokuserad insats att få in mer äventyr i sin vardag, genom att systematiskt genomföra ett äventyr om dagen i ett år. Äventyr i en lite generösare betydelse, som inte måste involvera månader i träning, svår terräng och långa perioder borta från familjen, utan istället var helt förenliga med vardagen hemma. Äventyr som utmanande och flyttade gränser på många olika sätt. Tanken var att se om principen att många små förändringar till slut blir större än en stor gällde även här – kunder summan av alla små äventyr bli något större? Och vad?

”Det året var verkligen helt fantastiskt. Inte för att något enskilt äventyr var extra häftigt, utan för alla människorna som jag träffade längs vägen. Alla spännande samtal jag hade med nya och gamla vänner, totalt okända människor och bekanta som jag fick se i nytt ljus. Det var det som inspirerade mig och visade mig så tydligt att det går att välja ett annat liv än det jag hade då.”

Under det här året började Funäsdalen locka på allvar. Louises mamma kommer från Ljusnedal, och det finns både släkt och vänner i trakten.

”Varje gång vi var här på besök och åkte skidor så blev vi mer tveksamma när vi skulle åka hem. Varför ska vi göra det? Kanske kunde vi stanna istället? Vi hade många långa samtal, och till slut så köpte vi huset.”

Louise lever idag tillsammans med sin familj och kombinerar fjällguidningar på hemmaplan med tunga föreläsaruppdrag ute i landet, en bra mix som ger henne utlopp för båda passioner. Dessutom kompletterar uppdragen varandra, eftersom hennes eget liv hela tiden går igenom samma förändringsprocesser som hon föreläser om.

Men hur vi börja då, om vi vill göra en förändring?
”Första steget brukar vara att berätta om det. Genom att uttala högt för en annan människa vad du vill göra så ökar sannolikheten för att du faktiskt kommer att göra det. Sen är det så klart bra att bolla med omgivningen, få feedback, slipa på idén och kunna formulera den tydligare för dig själv. Och sen ska vi komma ihåg en viktig grej till: Inget är för evigt. Det går alltid att ändra sig eller backa. Våga prova!”

”Våga prova!