En plats som är rätt just nu

”You Swedes are definitely the latinos of the Nordics”

Från andra sidan världen kommer hon, dansande genom Europa och nu har hon slagit sig till ro i Östersund tillsammans med sin man Victor. Estefania är ett tydligt exempel på hur vi idag kan skräddarsy våra liv utifrån vad som passar just nu.

Vi blir alldeles kära i Estefanias resa eftersom hennes berättelse hjälper oss att se på vårt eget hem på ett nytt sätt – friheten som vi tar för given, möjligheterna som finns runt knuten. Dessutom visar hon oss också en viktig poäng – det är ingen vits att prata om en plats som bättre eller sämre än någon annan, det som styr upplevelsen är vad som passar oss just nu.

Hon växte upp i Colombia, och arbetade där på Fundacion Leo Espinosa – en ideell organisation vars syfte är att utveckla colombianska samhällen med hjälp av gastronomi som drivkraft. Hon beskriver målande vilken social påverkan mat och matkultur har, och hur viktigt det är att både värna om kulturarvet samtidigt som man blickar framåt och upplyser. Därefter flyttade hon till Barcelona för att arbeta med en annan ideell organisation, International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, som istället arbetar med att samla och dela kunskap skärpunkten mellan de fyra områdena. Och det var vid den här tidpunkten som hon kom att träffa på vår egen lokala gastronomi-eldsjäl Fia Gulliksson på en internationell konferens, och för första gången hörde talas om Jämtland.

– Fia och jag började prata, hon var så otroligt entusiasmerande på scen, och helt plötsligt så har vi kommit överens om att jag ska följa med henne till Östersund och jobba på en matfestival hon skulle ordna. Det gick så otroligt fort, och jag är så glad över det, säger Estefania med ett leende. Det var nog bra att jag är van att flytta, för jag kände mig trygg i att det inte är svårt eller omöjligt att flytta på sig när en vill. Det går att hitta både jobb, bostad och vänner på en ny plats.

Vi som har kommit inflyttande till Jämtland från andra delar av Sverige kan vittna om ett varmt mottagande, att det finns en stark känsla av community här och därtill en ovanligt hög koncentration av eldsjälar.

”It’s about daring to say yes and be ok with the fact that nothing lasts forever”

Det verkar vara en inställning Fia delar, när vi frågar henne om hur hon tänker kring internationella samarbeten.

– Det känns mer och mer som en självklarhet! Det är ju livsstil och jobb som kanske lockar, och då blir spelar platsen inte lika stor roll tror jag. Yngre generationer framförallt, de ser inga traditionella hinder, vilket är härligt. Sen är det klart att det är lite meck med att starta upp i ett nytt land, men med goda kontakter går det mesta, berättar Fia.

”Yngre generationer framförallt, ser inga traditionella hinder”

Att jobba med mat på HEIM food studio, som Fia driver, är som att automatiskt hamna i en smältdegel för olika kulturer, intressen och människor. Estefania beskriver hur det för henne handlar drivet som byggs av en blandad community, och hur hon njuter av alla människor hon träffar i sitt arbete och utanför.

Den här berättelsen illusterar något viktigt om hur vi kan skräddarsy våra liv för att passa oss just nu i den del av livet vi befinner oss. För att lyckas med detta behövs starka nätverk, och att börja bygga dem tidigt. Berättelsen om Estefania är just en berättelse om nätverk, om att våga säga ja och att vara trygg i att inget är för evigt. Vi fattar oftare rätt beslut än fel, och vi behöver våga lita mer på vår magkänsla och vad vi vet är rätt för oss, just nu.

”I just fell in love with the place, I called my husband and said: ’I’m staying!’

MER OM ESTEFANIA OCH FIA