Våga följa drömmen

”Jag tror att allting är möjligt, bara man är beredd att jobba för det.”

Alexander Rydén har lyckats med nåt alldeles extraordinärt – att försörja sig på sin passion. Genom idogt arbete och hängivenhet så har han etablerat sig som ett världsnamn inom actionsportfilm. Vi träffar honom i hans hem i Åre, ett örnnäste på åttonde våningen med fin utsikt över Åresjön.

Alexander tar emot i sin välstädade lya och bjuder på kaffe och bulle. Lägenheten är full med fantastiska foton från världens alla hörn, bilder av klättring, cykling och skidåkning i olika konstellationer. På köksbordet ligger diverse kameraattiraljer uppradade och redo – det är inte svårt att se vad Alex brinner för.

Alexander är född och uppvuxen i Edsåsdalen, och bor sedan ett par år tillbaka i Åre och har skapat ett yrke åt sig som tar honom över hela världen.

Alexander är en actionsportfilmare av rang och gör bland annat jobb åt Red Bull och Peak Performance. Bara under det här året har han varit i Chile, Alaska, Kanada, men tycker det känns skönt att komma hem till Jämtland mellan jobben.”Det är härligt att bo här. Jag kan utöva de sporter jag är intresserad av och det är liksom lätt att leva. Det finns många här med samma intressen och det är lätt att få kontakt med folk.”

Intresset för extremsport kom tidigt (även om det bara hette cykling, skidåkning och klättring då), och han visar oss några gamla foton som hans mamma nyligen har skickat. På fotona är Alexander någonstans mellan åtta och tio år och är antingen i ett träd, på skidor eller på en klippa.

”Det är skönt att leva här.”

Karriären som filmare växte fram ur den livsstil som han och hans kompisar hade – de tränade och lärde sig trick och hopp, och filmade varandra för att kunna bli bättre. På så sätt lärde han sig både själva sporten och filmandet, en kombination som sätter honom i en klass för sig idag. Det började med jobb på TV Åre och det gav i sin tur kontakter som ledde honom vidare ut i världen, tillsammans med skidåkare på elitnivå.

”Det roligaste är ju just att kunna följa åkaren vart som helst. Jag känner mig trygg med att veta att min kropp kan klara extrema förhållanden och fungera, även om jag är rädd.”

Vad skulle du vilja säga till andra ungdomar i länet som inte riktigt vet om de kan hitta en framtid här? Vad är ditt tips för att kunna bygga ett liv som man vill ha?

”Våga följ och jaga dina drömmar. Skapa och sätt upp mål och jobba sedan hårt för att nå dem. Jag tror att allting är möjligt, bara man är beredd att jobba för det.”

”Jag vågar knappt tänka på vad jag ska göra härnäst. Jag lever min dröm redan!